Mire érdemes figyelni az – home office – otthoni munkavégzéssel kapcsolatos munkabalesetekre bekövetkezése előtt?

A kialakult pandémia mindannyiunk magánéletére komoly kihatással van. Ez nem csak a közlekedésben, társas érintkezések beszűkülésében, gyermekeink otthoni foglalkoztatásában, taníttatásában jelent új kihívásokat számunkra, hanem a munkavégzés helyének változásában is.

A home office sokak számára nem új keletű, de rengeteg olyan vállalkozás van, akiket ez az új helyzet most érint.

Elsősorban érdemes megvizsgálni, hogy rendelkeznek-e aktuális foglalkoztatási adatokra alapuló munkáltatói felelősségbiztosítással. Fontos tisztázni, hogy távmunkát vagy otthoni munkát végez a munkavállaló. További kérdés, hogy annak fedezete vonatkozik-e az otthoni munkavégzés alatt bekövetkező munka balesetekre. Jelenlegi információnk szerint a biztosítási piaci szereplők döntő többsége automatikusan segítséget nyújt ügyfeleinek, de itt is fontos bizonyos szabályokat betartani.

Ahol eddig ez kizárás volt, ott igyekeznek záradékolással alkalmazkodni az ügyfelek igényeinek megfelelően. Az egyes biztosító társaságok helytállási kritériumai eltérők egymástól.

A pandémia előtti időszakban kötetlen munkaszerződéssel kellett rendelkeznie az otthoni
munkavégzésben foglalkoztatott munkavállalóknak. Ezt tükröznie kellett a
munkaidő nyilvántartási rendszernek is. Mindezek dokumentálása most rendkívül
megnehezedett, ami miatt bizonyos engedményeket tesznek egyes biztosítók.

Ők alapvetően a vészhelyzetre tekintettel munkabalesetnek fogadják el a munkavégzés ideje alatt bekövetkező, munkabalesetnek bejelentett baleseteket. Viszont az erről szólóan elkészített munkabaleseti jegyzőkönyv benyújtásától nem tudnak eltekinteni. Engedmény lehet, hogy ez megtehető elektronikus formában, de az eredeti példány átadása elengedhetetlen a várhatóan pár hónap múlva normalizálódó helyzetet követően.

Nagyon fontos, hogy a munkavállalók továbbra is tisztában legyenek a munkavédelmi előírásokkal és azzal összhangban végezzük tevékenységüket. A fentiek arra is rávilágítanak, hogy az otthon, eddig el nem végzett teendők pótlása alatt bekövetkező balesetekre ez a szerződés nem nyújthat kárkifizetési alapot.

Itt érdemes önálló balesetbiztosítással rendelkeznie a magánszemélyeknek.

Gondolataimmal próbáltam a téma iránti érdeklődés- és a vállalkozások előre gondoskodó
vezetőinek figyelmének felkeltését szolgálni.

Mindezekről érdemes egyeztetni biztosítási tanácsadójával!

Legfőképpen jó egészséget kívánok, de kitartást is az eredményes munka érdekében!

Biztosítási Centrum Kft.