Most ne csak az emberi kapcsolatokban tartson távolságot, hanem kerülje el a kiber-támadásokat is.

A koronavírus-járvány
jelentősen megváltoztatja mindennapi életünket. A nyilvános rendezvényeket
megszüntetik, a sportcsapatok felfüggesztik az évadokat, a cégek tömegesen
adnak otthoni munkavégzésre lehetőséget, de a számítógépes bűnözés változatlanul
megmarad. Az egészségügyi intézmények kiber-támadások ostroma alatt állnak akkor
is, amikor épp a kritikus betegekkel küzdenek. A kiber-bűnözők
gyakran használnak természeti katasztrófákat a támadások hátteréül, a zavart és
félelmet kihasználva. Nem meglepő, hogy a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos
csalások ugyanolyan gyorsan terjednek, mint maga a fertőzés.

Összeszedtünk 5 dolgot, amire érdemes figyelni:

  • Adathalász e-mailek:

A világ minden tájáról új koronavírusos csalásokkal bombáznak. Néhányan megszemélyesítik a törvényes közegészségügyi hatóságokat, például az Egészségügyi Világszervezetet (WHO). Mások hamis oltási és kezelési ajánlatokat, orvosi teszteredményeket tartalmazó híreket közölnek. Például az SC Magazine beszámol egy olasz címzetteknek elküldött átverésről, amely egy olyan melléklet volt, amely azt ígérte, hogy az óvintézkedések listája a fertőzés megelőzésére, de valójában egy MS Word dokumentum, amely megfertőzi az eszközt rosszindulatú programokkal.

  • Rosszindulatú webhelyek:

A számítógépes bűnözők a „koronavírus” és a „COVID-19” kifejezéseket tartalmazó domain neveket gyűjtenek. Ezen webhelyek némelyike ​​hamis csodagyógyszert ígér, vagy valótlan termék ajánlásával csalja ki a látogatók pénzét. Mások pedig rosszindulatú programokkal fertőzik meg a meghajtókat. Az egyik legmegtévesztőbb példa – amiről az SC Magazine számolt be – egy olyan oldal, amely rendkívül kifinomult, hitelesen megjelenő adatokkal, új koronavírus térképet ábrázolt, amely rosszindulatú szoftvert „malware”-t tartalmazott.

  • Álhír kampányok:

Az álhír keltők – köztük nemzetállamok számítógépes bűnözői – a közösségi médiát felhasználva a koronavírussal kapcsolatos téves információkkal, és összeesküvés elméletekkel keltenek pánikot. Ezzel elérik, hogy az állampolgárok bizalmatlanok legyenek egymással, az állam kormányzati ügynökségeivel, és közegészségügyi hatóságaival szemben. Az álhír kampányok felhasználhatók a rosszindulatú webhelyek forgalmának növelésére is.

  • Hamis adománygyűjtők:

A bűnözők a közösségi médiát használják a hamis adománygyűjtők népszerűsítésére is. Közösségi finanszírozási linket hoznak létre áldozatok hozzátartozóinak részére, vagy jótékonysági célú termékek árverezésére, amelyek eladásából származó bevételből jótékonykodást ígérnek.

  • Befektetési csalások:

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) nemrégiben figyelmeztetést adott ki a szociális médiában terjedő koronavírussal kapcsolatos befektetési csalásokról. Ezek a csalások, olyan vállalatokba fektetett beruházások, amelyek termékei vagy szolgáltatásai állítólag felismerik, megelőzik vagy gyógyítják a koronavírust. Az ígéret az, hogy a társaság részvénye drasztikusan növekszik majd ennek eredményeként. A SEC gyakran figyelmeztet, hogy a hirdetések tartalmazzák a „kutatási jelentéseket” és a konkrét „célár” előrejelzéseit.

A koronavírus-csalások elkerülése érdekében ugyanazokat az óvintézkedéseket kell megtenni, mint bármely más típusú számítógépes csalás esetén.

Ne kattintson az e-mailben
vagy szövegesen küldött ellenőrizetlen hivatkozásokra vagy mellékletekre.

Ne bízzon a nem ellenőrzött
közösségi médiabejegyzésekben vagy videókban, és ne járuljon hozzá a
félrevezetésekhez azzal, hogy hamis hozzászólásokat oszt meg.

Legyen tájékozott a jó hírű
forrásokon keresztül, mint például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a
helyi közegészségügyi hatóságok.

Alaposan vizsgáljon meg minden
olyan beruházást, kerülje el azokat, amelyek garantált hozamot vagy orvosi
csodákat ígérnek.

Gondolja át kétszer, mielőtt
készpénzt adományozna, vagy olyan terméket vásárolna, amely állítólag
jótékonysági haszonnal jár.

Ha pénzt akar adni egy meghatározott jótékonysági szervezetnek, akkor a legbiztonságosabb az adományozás közvetlenül a jótékonysági webhelyen keresztül. Különösen óvatosnak kell lennie, ha egy közösség finanszírozási kampányában adományoz egy személy számára. Ha nem tudja kétség nélkül ellenőrizni, hogy a történet legitim, akkor ne csinálja.

Forrás: Keeper Security