A haza biztosítókat felkészületlenül érte a koronavírus következtében kialakult káosz. A legfontosabb kérdés, hogyan segítsenek a karanténban rekedt ügyfeleken.

A hazai biztosítók még nem találkoztak ehhez hasonló helyzettel, nincsen gyakorlatuk a karanténban rekedt ügyekkel. Egészen biztos, hogy olyan országból, ahonnan zárlat miatt nem lehet kijutni, a biztosító sem tudja kihozni az ügyfeleit. Ennek egyszerűen az az oka, hogyha nincs másik gép, amire fel tud szállni az ügyfél, akkor a biztosító nem tudja fedezni a járat-kimaradás részben foglaltakat, hiszen nincsen kifelé repülő gép.

Szakértők szerint azonban az megoldás lehet, ha az ügyfél maga, törvényes úton, más eszközzel kijut a zárlat alá vont területről. Amennyiben saját költségen hazautazik az ügyfél, akkor ez minősülhet kármentésnek. Az ezzel járó igazolható költségeket megtéríti a biztosító.

A hazai biztosítók felkészülnek rá, hogy a jogszabályok értelmében megadják a jogos térítést az ügyfeleknek itthon, hiszen magyarok is rekedtek a lezárt Vuhan tartományban. Kína nem szerepel a konzuli szolgálat oldalán, mint utazásra nem javasolt ország, Vuhan ellenben igen. Így, ha valaki oda akar utazni, nem fog tudni biztosítást kötni.